Handleiding
Chatbots
Aanmaken
Het aanmaken van een chatbot gaat door middel van een klik op de knop “Chatbot aanmaken”. Vervolgens kom je op een pagina waar het formulier op staat voor het aanmaken van een nieuwe chatbot. We zullen voor elk veld in het formulier uitleggen wat het inhoudt.
Weergavenaam
De naam die wordt weergegeven in het dashboard voor deze chatbot. Geef het een herkenbare naam, zodat je het makkelijk terug kan vinden in de toekomst. Je website bezoekers zullen deze naam niet zien.
Welkomstbericht
Dit is het bericht dat gebruikers als eerste zien wanneer zij de chatbox openen. Hier kun je bijvoorbeeld een standaard groet in zetten, zoals “Hey, ik ben Peter, hoe kan ik je helpen?”.
Standaard prompt
Met het prompt stel je het gedrag van de chatbot in. Je kunt hier ook informatie meegeven over je bedrijf, en aangeven dat de chatbot je bezoekers een bepaalde kant opstuurt in een gesprek.
Onderstaand een beschrijving van de aspecten die je in het prompt kunt plaatsen. We hebben enkele voorbeelden toegevoegd om er een helder beeld van te schetsen.
1. Introductie en Roldefinitie:
– Introduceer de assistent bij naam.
– Definieer de rol en primaire functie (bijv. klantenondersteuning, informatieverstrekker, persoonlijke assistent).
Voorbeeld: Jij bent Coby, een virtuele assistent die is ontworpen om gebruikers te helpen met hun vragen, informatie te verstrekken en te assisteren bij taken.
2. Toon en Stijl:
– Specificeer de toon (bijv. professioneel, vriendelijk, informeel).
– Vermeld eventuele taalvoorkeuren of specifieke uitdrukkingen die wel of niet gebruikt moeten worden.
Voorbeeld: “Gebruik een vriendelijke en professionele toon in alle interacties. Wees altijd beleefd en respectvol.”
3. Bereik en Beperkingen:
– Definieer welke onderwerpen of taken de assistent kan behandelen.
– Specificeer eventuele gebieden om te vermijden of beperkingen (bijv. geen medisch advies geven, vermijd controversiële onderwerpen).
Voorbeeld: Je kunt helpen met algemene vragen, informatie verstrekken over verschillende onderwerpen, helpen met planning en aanbevelingen doen. Vermijd het geven van medisch, juridisch of financieel advies.
4. Gedrags- en Interactierichtlijnen:
– Omschrijf hoe de assistent moet omgaan met onbekende vragen.
– Geef instructies voor het onderhouden van een goede gespreksstroom.
Voorbeeld: “Als je het antwoord op een vraag niet weet, laat de gebruiker dan beleefd weten dat je het niet weet en stel alternatieve manieren voor om de informatie te vinden. Probeer altijd het gesprek positief en behulpzaam te houden.”
5. Personalisatie en Aanpassingsvermogen:
– Moedig de assistent aan om de antwoorden aan te passen op basis van de invoer van de gebruiker.
– Voeg instructies toe voor personalisatie indien relevant.
Voorbeeld: “Pas je antwoorden aan op basis van de voorkeuren en eerdere interacties van de gebruiker.”
Informatiebestanden
Informatiebestanden heb je eerder geüpload, of van je website gehaald. Het zijn bestanden waar informatie in staat waarvan jij wil dat de chatbot het weet om je klanten te helpen.
Chatbot foutmelding
De chatbot foutmelding is het bericht dat de bezoeker te zien krijgt als er tijdens het chatten een onverwachte fout plaatsvindt. Je krijgt deze fout overigens tevens te zien in het dashboard.
Bericht suggesties (PLUS, PRO)
Je kunt bericht suggesties met komma scheiden, om de gebruiker van je website een aantal keuzes te laten maken. Hierdoor kan het toegankelijker worden om een chat te starten, en kun je bezoekers een bepaalde richting sturen. Deze functionaliteit is enkel beschikbaar in het PLUS en PRO pakket.
Locatie bericht suggesties
Je kunt de bericht suggesties boven de chat bubbel tonen, alleen in de chat, of beide.
Testen
Wanneer je een chatbot hebt aangemaakt wil je natuurlijk zeker zijn dat deze goed werkt, voordat je hem op je website plaatst. Gelukkig is er een test omgeving waar je vanuit je account gemakkelijk je chatbot kan testen.
Dit kan eenvoudig door op de chatbot overzichtspagina direct op de chat knop bij een chatbot te klikken, of door op de 3 puntjes aan de rechterzijde van een chatbot te klikken, en te klikken op “Chat”.
Integreren op website
Je kunt je chatbot op twee manieren integreren op je website. Om te beginnen met integreren, klik op “Integreer op website” onder een van je chatbots op de chatbot overzichtspagina.
Chat bubbel voor gehele website (Widget)
n het tabblad “Widget” vind je twee stukjes code. Plaats het eerste stukje code in de <head>
van je website en het tweede stukje code in de <body>
.
Als je WordPress gebruikt, kun je hiervoor bijvoorbeeld een plugin inzetten.
Chatbox op specifieke plek op je website (Venster)
In het tabblad “Vebster” staan drie stukjes code. Plaats het eerste stukje in de <head>
van je website.
Plaats het tweede stukje in de <body>
-tag op de pagina waar je de chatbot wilt integreren.
Plaats het derde stukje precies op de locatie waar je het chatvenster wilt laten verschijnen.
Berichtgeschiedenis bekijken
Je kunt eenvoudig de berichtgeschiedenis van elke chatbot bekijken. Je kunt op “Geschiedenis” bij een specifieke chatbot, of op het menu item “Chatgeschiedenis” klikken om berichtgescheidenis van verschillende chatbots te bekijken.
Aanvragen bekijken (PLUS, PRO)
Wanneer je aanvragen binnenkrijgt is het ook wel handig dat je deze kunt bekijken. Dit kan eenvoudig door op de chatbot overzichtspagina op de 3 puntjes aan de rechterzijde van een chatbot te klikken, en te klikken op “Aanvragen”.
Foutmeldingen bekijken
Het is niet te verwachten, maar toch fijn om te weten als je chatbot een foutmelding geeft. Je kunt foutmeldingen van je chatbot bekijken door op de chatbot overzichtspagina op de 3 puntjes aan de rechterzijde van een chatbot te klikken, en te klikken op “Foutmeldingen”.
Geeft je chatbot onverwachtse foutmeldingen? Neem dan contact met ons op.
Bewerken
Je kunt een chatbot bewerken door op de titel van de chatbot te klikken. Er staan twee of drie tabbladen op deze pagina afhankelijk van je pakket, namelijk: Algemene instellingen, Stijl aanpassingen, en vanaf het PLUS plan ook Instellingen aanvraagformulier.
Algemene instellingen
Hier zijn dezelfde velden beschikbaar als bij het aanmaken van een chatbot. Het enige verschil is dat je hier ook een profielfoto kan instellen. Deze foto wordt linksboven weergegeven in de chatbox op je website.
Stijl aanpassingen
In het tabblad stijl aanpassingen kunnen verschillende aspecten van het design van de chatbox aangepast worden.
Chatbox titel wordt weergegeven in het bovenste gedeelte van de chatbox.
De chatbox invoer bericht placeholder tekst wordt in het invoerveld voor het chatten weergegeven aan de gebruiker.
Voor de velden van kleurinstellingen kun je direct de effecten zien in de voorbeelden naast de invoer, zodat je alvast kunt checken hoe dit eruit komt te zien op je website.
Instellingen voor aanvragen (PLUS, PRO)
Vanaf het PLUS plan kun je een formulier integreren in je chatbot. In dit formulier kun je verschillende details van de gebruiker verzamelen. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om de gebruiker een aanvraag te laten doen.
In dit tabblad kun je alle tekstuele aspecten van het formulier bewerken. Daarnaast kun je kiezen wanneer het formulier wordt weergegeven. Ook kun je hier de functionaliteit uit en aanzetten.
Verwijderen
Wil je een chatbot verwijderen? Ook dat is mogelijk. Dit kan eenvoudig door op de chatbot overzichtspagina op de 3 puntjes aan de rechterzijde van een chatbot te klikken, en te klikken op “Verwijderen”.